torstai 17. heinäkuuta 2014

Kahvinpaahtamisen lyhyt oppimäärä. Papu @Jyväskylä.




Kuka olisi voinut kuvitella edes vuosi sitten, että Jyväskylään tulisi oma kahvipaahtimo? No en ainakaan minä. Mutta Ristopekka Piirainen ja Virpi Hyvärinen kuvittelivat. He perustivat ja avasivat tänä vuonna Jyväskylän Yliopistonkadulle paahtimon nimeltä Papu. Loistava nimi! Kuulin, että tila olisi aikoinaan toiminut leipomona, mutta tämä on huhupuhetta. En huomannut kysyä pitikö huhu paikkaansa, kun tällä viikolla kävin kyseisessä paikassa. Kun Papua lähestyy, niin korttelin päähän saattaa haistaa hyvän kahvin tuoksun. Kun sitä seuraa, saapuu tämän näköiseen paikkaan:

Papu ei ole kahvila, mutta siellä on muutamia matalia ja korkeampia pöytiä ja erilaisia tuoleja pöytien ympärillä. Niillä on mukava istuskella, miettiä syntyjä syviä ja nauttia erikoiskahveja. Tai kuten minun tapauksessani, tehdä lehtihaastattelu innostavasta henkilöstä. Olin ajatellut ottaa tapani mukaan tavallisen latten, mutta koska oli mukavan lämmin sää, otinkin jäälaten. Se oli muuten todella hyvää! Siitä ei ole edes kuvaa muistona, koska janoissani join sen heti ja vasta lopuksi muistin, että olisi pitänyt ottaa kuva täydestä lasista. 

Kun keskustelumme oli ohi ja haastateltava lähtenyt, jäin vielä ottamaan Papusta kuvia. Sattui niin hyvin, että siellä oli juuri yksi satsi kahvipapuja tulossa uunista ulos, ja sain jäädä odottamaan valmistumista ja samalla kuulemaan kahvinpaahtamisen hienouksista. Vau, nostan lattelasia kahvinpaahtajille! Se onkin oikea tietotaitolaji. Yritin imeä tietoa itseeni kuin kuiva kahvipapu vettä, mutta en nyt heti lähtisi näillä tiedoilla pystyttämään uutta paahtimoa. Seuraavan kerran teen muistiinpanoja, sen verran mielenkiintoista asiaa se oli.

Tämän masiinan kanssa paahdetaan kahvipapuja Papussa. Jyväskylään tämä saapui Tampereelta. Kuvan ottohetkellä siellä oli 5kg papuja paahtumassa espressopaahdoksi. 

Pienestä pyöreästä luukusta kuvan keskellä näki kuinka pavut pyörivät ja paahtuivat. Vieressä oli luukku, mistä saattoi ottaa pari papua ja kokeilla niiden paahteisuutta.



Myyjä tsekkaa laitteen sivusta onko lämpötila oikea. Ei saa olla liian matala eikä liian korkea. Jokaiselle pavulle on omat lämpötilansa ja paahtoaikansa.

Tadaa! Kahvipavut ovat valmiita, uunin luukku avataan ja pavut syöksyvät "jäähdyttimeen". Huomaa höyry, mikä pavuista nousee. Olivathan ne yli 200 asteen lämpötilassa paahtumassa!

Näyttää vähän hattarakoneelta, mutta tässä siis papuja pyöritetään kunnes ne ovat tarpeeksi jäähtyneet ja valmiit pussitettaviksi. Parhaimmillaan ne ovat parin päivän päästä.

Tässä säkissä on raakoja kahvipapuja. Sain kokeilla niitä, ja ne ovat pieniä ja kovia. Paahtamisessa niiden tilavuus lähes kaksinkertaisuus, ja paino putoaa lähes puolella.