lauantai 23. elokuuta 2014

Amerikan kansallisruoka: hampurilainen @New York


Eikö olekin ihastuttavan näköinen kuva tuo ylläoleva? Kuvasta voi oikein aistia juoman raikkauden ja viileyden. Ajattele, miltä se on maistunut sen jälkeen, kun on kävellyt koko päivän, monta kilometriä, kovassa helteessä. Jalat ovat jo aivan muussia, ja verensokeri on jossain miinusasteikolla. Sitten saat eteesi jääkylmän lemonadin, raikkaan, viileän, virkistävän juoman ja vielä tarjoiltuna näin hauskassa lasissa. Aah!

Tänä helteisenä päivänä olimme ensin kävelleet High Linen alusta sen puoliväliin. Sen jälkeen vietimme monta tuntia mainiossa Chelsea Marketissa. Sitten metrolla etelään, ja 9/11 muistopaikalle. Joka oli muuten todella koskettava paikka. One World Trade Center oli kaunis rakennus.

Sieltä kävelimme aina vain etelää kohti, ja menimme lautalla Staten Islandille ja vilkutimme Vapaudenpatsaalle. Sen jälkeen kävelyä Financial Districtillä (Wall Street, check). Viimeisillä voimillamme raahauduimme eteenpäin, kunnes löysimme kaikkien pilvenpiirtäjien keskeltä tämän kadun, mikä muistutti "vanhanajan" New Yorkia, ja katu oli täynnä eurooppalaishenkisiä ravintoloita. Me valitsimme kuitenkin mahdollisimman amerikkalaisen, Route 66 -nimisen ravintolan.




Hampurilainen, tuo Ameriikan lahja pikaruokavaltioille. Mutta hamppareita on olemassa myös muita kuin Mäkin tai Hesen hampparit. Tässä Route 66:n taideteos, mikä myös maistui taivaalliselta. Kasvishampparin välissä oli portobellosieni, rucolaa, tomaattia ja vuohenjuustoa. Ranskikset olivat made of sweet potato eli bataattiranskiksia. Huomattavasti parempia kuin normiranskikset!



Tässä erään seurueemme jäsenen annos: kuuluisaa pulled porkia ja amerikkalaista mac and cheeseä, makaronia juustossa /juustoa makaronissa. Oli kuulemma täyttä tavaraa, ei tarvinnnut enää sinä päivänä syödä!



Takaisin hampurilaisiin. Ennen matkaa olin suffaillut netissä, ja monilla palstoilla olin törmännyt hampurilaispaikkaan nimeltä Shake Shack. Monien mielestä sieltä saa Nykin parhaat hampparit. Alun perin Madison Square Parkiin perustettu hampurilaispaikka on laajentanut toimintaansa muutamaan muuhunkin paikkaan New Yorkissa. Yritimme eräänä päivänä mennä syömään Times Squaren lähistöllä olevaan paikkaan, mutta jono oli sen verran pitkä ja nälkä sen verran iso, että jätimme sen siltä kerralta. Veikkaan jonotusajaksi tuntia. Myös Madison Square Parkissa sijaitseva originaali paikka mainitaan ilmeisesti niin monessa matkaoppaassa, että siellä on pitkä jono aamusta iltaan. Me olimme onnekkaita, ja sattumalta löysimme juuri avataun Shake Shackin Brooklynin puolelta, sillan läheisyydestä.



Shake Shackin kasvishamppari-selfie. (Caution: Hot!) Taustalla näkyy itse Brooklyn Brige, juuri se silta, jota pitkin juostaan zombeja pakoon kaikissa jenkkizombieleffoissa. Hampurilainen oli maukas ja mehevä. Kasvispihvi oli pariloitu, ja siellä oli jotain hyvää juustoa sisällä. Kastike veti vertoja Hesen kastikkeelle. Kyllä, voin yhtyä Shake Shackiä ylistäviin postauksiin. Kun menen New Yorkiin joskus uudestaan, aion käydä Brooklynin puolella ihan vaan sen takia, että saan taas maistaa juurikin tätä hampparia, ja syödä sen rannalla niin, että katselen Manhattanin pilvenpiirtäjiä. Kuvittelen olevani leffassa, ei kuitenkaan zombie-sellaisessa.